FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
Petteri Silenius

Petteri Silenius

tiistai, 02 heinäkuu 2019 23:21

Galleria 46

70 e

Polttopiirros metso sarvitulus

torstai, 13 kesäkuu 2019 20:12

Galleria 45

Paracord-ranneke. Luukaiverrus hevonen.

80 e

torstai, 13 kesäkuu 2019 20:05

Galleria 4

Paracord-ranneke, tiikeri. Sarvikaiverrus.

80 e

torstai, 13 kesäkuu 2019 19:53

Tulen lumo

Minut kutsuttiin ystävien syntymäpäiville Ateenassa. Erikoisinta huoneistossa oli se, että siellä oli avotakka. Synttärisankarin tyttöystävä omisti asunnon ja hän halusi tunnelmallisen illan  meille kaikille. Niinpä miesystävä eli päivänsankari ja minä saimme tehtäväksemme tehdä tulet takkaan. Lähdimme siis hakemaan polttopuita autotallista. Lavalta löytyi halkoja ja kasa pilkottua parkettia. Sain vakuutettua ystäväni, että parketti on syytä laittaa roskalavalle eikä suinkaan polttaa takassa. Kaikenlaisia haitallisia yhdisteitä voi levitä sekä sisä- että ulkoilmaan parkettilakasta ja liimasta. 

 Saimme kasattua ihan oikeita halkoja sylillisen ja juuri sopivasti tunnelman kohottamiseksi. Kun tuli sytyttämisen aika, illan emäntä sanoi voisinko minä tehdä sen. Kaikilla oli tiedossa, että olin suomalainen joten saisin varmasti tulet sytytettyä oikein. Mikä kohteliaisuus! Vai liekö viittaus siihen, että olin metsäläisten sukua? Tämän metsäläisen pikkuruisissa aivoissa punoutui hetkessä sosiaalinen viritelmä. Kiitin kunniasta ja sanoin, että päivänsankari varmasti osaisi tehdä tulet aivan oikein, olihan hän sentään käynyt armeijan erikoisjoukkojen koulutuksen. Niinpä saimme mukavat tulet iltaamme tunnelmaa piristämään ja kaupan päälle synttärisankarin itsetunto sai arvoisensa tunnustuksen.

 Miehen geeneissä on tulen tekemisen taito. Tulen sytyttäminen nuotioon, saunanpesään tai takkaan on usein miesten hommaa ja kunniallisesti se usein hoidetaankin vaikka välillä silmiä kirvelee ja kämppä täyttyy savusta. Tulen aikaansaamiseen liittyy myös grillaus joka usein on myös miesten hommaa. Liekö siihen syynä pitkät pyynti- ja kalastusmatkat joita miehet kautta aikojen tekivät. Lihaa tai kalaa grillattiin miesporukassa nuotiolla saalistusmatkoilla. Kotimajalle paluu tyhjin käsin oli nolo juttu jos saalista ei saatukaan. Onneksi ruokaa löytyi kotoa, koska perheen naiset keräsivät juuria, marjoja, pähkinöitä ja kasviksia majan lähistöltä. Ruoka oli taattu keräilijämetsästäjille vaikka eläinproteiinia ei joka kerta saatukaan. Usein unohtuu se seikka, että varmasti myös heimon naiset osasivat tehdä tulet nuotioon tai tulisijaan. Kuinka muuten olisi lämpöä riittänyt iltojen viiletessä ja ruokaa lämmitettäväksi nälkäisten lasten huutaessa vieressä?

 Tulen hyödyntämisen jälkeen ihmisen elämä muuttui sosiaalisemmaksi, koska tulen ääreen keräännyttiin tarinoimaan ja syömään yhdessä. Enää ei tarvinnut kiivetä yöksi puuhun petoeläimiä pakoon. Eräät antropologit ovat arvelleet, että tulen hyödyntämisen seurauksena ruuan valmistuksessa aivomme alkoivat kasvaa ja kehittyä ja siten vaikuttivat kulttuuriin syntymiseen ja yhteisölliseen elämään. Ihmisen ruuansulatus toimii nopeammin, kun ruokaa kypsyttää tulella. Ehkä miehen rooli aluksi naisen rinnalla oli olla ”ruuan vartija”. Nainen osasi kerätä  ja tehdä ruokaa. Ruuan tuoksu houkutteli myös kilpailijoita ja vihollisia leirialueelle joita vastaan miehen tuli kyetä puolustamaan leiriä.

 Kaasu- ja sähkögrillien aikakautena ihan ”oikeassa” nuotiossa on taikaa. Kun nuotio pitää sytyttää, pongahtaa miesjoukkojen taskujen ja reppujen kätköistä mitä erilaisempia tulentekovehkeitä. Hightechiä löytyy myös ulkoilu- ja partiokavarustekauppojen hyllyltä, kun on kyseessä tulenteko. Syntyy myös kilpailu siitä, kuka saa nuotion sytyttää. Kun onnekas tulensytyttäjä on saanut helposti liekit aikaiseksi piirissä istuvien hyväksyvien murahtelujen aikaansaamina, tulentekovermeitä esitellään ja vertaillaan. Tämä on osa muinaista riittiä, joka on saanut ihmisen suvun selviytymään mitä vaihtelevimmissa olosuhteissa maapallolla.

 Ferrotuluksia mainostetaan takuuvarmoina retkiolosuhteissa. Vaikka ne kastuisivat, niillä saa kipinöitä aikaiseksi. Usein unohtuu se tosiseikka, että tulen tekemiseen tarvitaan tieto ja taito. Pelkkä välineen omistaminen ei tee sinusta eräjormaa. Tieto siitä, minkälaisia sytykkeitä käyttää liekkien aikaansaamiseksi. Vaikka Ferrotuluksilla saisikin helposti tulet takkaan sisätiloissa, retkiolosuhteissa sateella tai tuulen tuivertaessa liekin aikaansaaminen ei olekaan niin yksinkertaista. Oikeat sytykkeet, oikeat puut ja oikea paikka nuotiolle. Teoreettinen taito ei tässäkään tapauksessa riitä vaan kokemus on kaiken A ja O.

 Kaikista tulitikuista ja kaasusytkäreistä huolimatta tykkään edelleen sytyttää tulet retkellä nuotioon piikiveä, karkkua sekä taulaa käyttäen. Siinä on jotain alkukantaista magiaa ja tuntuu siltä, että siten tulessa on voimaa enemmän. Ainakin kunnioitus ja arvostus tulta kohtaan kohenee, kun käyttää vanhoja tulentekomenetelmiä. 

tiistai, 26 helmikuu 2019 18:43

Kivikoru 4

50 e

Satiini nyöri, valkohäntäpeuran sarvi, turkoosi kivi, alpakkalukko.

torstai, 10 tammikuu 2019 17:34

Kivikoru 2

25 e

Rannekoru vihreät jadehelmet, akryylihelmet.

Säädettävä synteettinen nyöri min. 19 cm.

torstai, 10 tammikuu 2019 17:29

Kivikoru 1

25 e

Rannekoru vihreät jadehelmet, akryylihelmet.

Säädettävä synteettinen nyöri min. 19 cm.

torstai, 10 tammikuu 2019 17:27

Galleria 8

100 e

Kelttisymboli, kaiverrettu luuhun.

Synteettinen nyöri.

torstai, 10 tammikuu 2019 17:23

Galleria 5

70 e

Peuran sarveen kaiverrettu yin&yang symboli.

Hematiittihelmi ja synteettinen nyöri.

torstai, 10 tammikuu 2019 17:19

Galleria 44

80 e

Karhunkynsi. Karhunpää ja kynsi kaiverrettu hirvenluuhun.

Synteettinen nyöri jossa luulukko.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/41/luusolmu/public_html/templates/stone1/html/com_k2/default/user.php on line 260
Sivu 1 / 10

TILAUKSET

 

Tilaukset sähköpostilla petteri@luusolmu.fi tai soittamalla 040-5918 324.

Copyright © Sogo Budo Silenius 2016. All Rights Reserved.